Alles wat u moet weten over warmtepompen in Nederland

Een warmtepomp is een zuinig en duurzaam alternatief voor een cv-ketel.  U draagt niet alleen bij aan uw eigen energierekening, maar ook aan ons klimaat. Maar wat is nou eigenlijk een warmtepomp en hoe werkt het?

HOE WERKT EEN WARMTEPOMP?

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Hiervoor gebruikt hij stroom, maar veel minder dan bij elektrisch verwarmen zonder warmtepomp.

Een warmtepomp werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast. In plaats van dat hij warmte afvoert, haalt een warmtepomp juist warmte van buiten naar binnen. 

inzicht van opstelling warmtepomp installatie / warmtepomp boiler intergas

Drie typen warmtepompen

Jouw wensen, het type pand en de manier van verwarmen zijn van invloed op welk type warmtepomp je het beste kunt laten installeren. Wij adviseren je daar graag over. Wij werken met drie bekende systemen. Alleen gecertificeerde bedrijven mogen die installeren. Wij zijn daar een van.

Lucht-luchtsysteem

De technische term is lucht-luchtsysteem, maar de meeste mensen kennen het als airco. Warmtepompen verwarmen en verkoelen de ruimte. Een fijn voordeel voor snikhete zomers en ijskoude winters. De investeringskosten zijn laag, maar weet dat de ruimte snel afkoelt wanneer je het systeem uitzet.

Laat je adviseren over de typen warmtepompen en maak een weloverwogen beslissing.

Lucht-watersysteem

Een lucht-watersysteem haalt juist warmte uit de buitenlucht. De buiten- en binnenunit schaf je goedkoper aan dan een grond-watersysteem. Kleine kanttekening: wanneer de buitenlucht erg koud is, heeft het systeem meer elektrisch vermogen nodig om de gewenste temperatuur te bereiken en behouden. Dat kost je dus iets meer.

Grond-watersysteem

Met een grond-watersysteem haal je een oplossing in huis met een zeer hoog rendement. Dat maakt de duurzame investering meer dan waard. Nadat wij de warmtepomp installeren, haalt het systeem warmte uit de grond.

Warmtepomp installeren voor een aangenaam binnenklimaat

Creëer een aangenaam binnenklimaat op een duurzame manier met een warmtepomp. De installatie verwarmt de woning of het bedrijfspand met niets meer dan de buitenlucht, grond of het grondwater. Laat het installeren van de warmtepomp over aan een deskundig en gecertificeerd bedrijf. Word zo duurzamer en bespaar op stookkosten.

 

Voorwaarden warmtepomp

Dat een warmtepomp een uitstekende duurzame oplossing is, betekent niet dat het de beste oplossing voor iedereen is. Zo zijn er een aantal voorwaarden waar een pand aan moet voldoen om het maximale uit de warmtepomp te halen. Die moet onder meer goed geïsoleerd zijn. En het is vooral rendabel wanneer je vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren hebt.

 

Warmtepomp installeren met subsidie

Duurzame keuzes mogen beloond worden. Daarom maak je met een warmtepomp aanspraak op de Investeringsubsidie duurzame energie (ISDE). De hoogte daarvan is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het type warmtepomp. Dien de aanvraag uiterlijk zes maanden na het ondertekenen van de offerte in om in aanmerking te komen. Hulp of advies nodig? Wij staan voor je klaar.